×

Збереження монет

Posted on5 Years ago
Зміст:
  1. Основні параметри визначення стану монет
  2. Класифікація монет за якістю виготовлення
  3. Uncirculated – за шкалою MS (mint state) 60-70
  4. About Uncirculated – за шкалою AU 50, 53, 55, 58
  5. Extremely Fine – за шкалою XF, 40, 45
  6. Very Fine – за шкалою VF 20, 25, 30, 35
  7. Fine – за шкалою F 12, 15
  8. Very Good – за шкалою VG 8, 10
  9. Good – за шкалою G 4, 6
  10. About Good – за шкалою AG
  11. Fair/Poor – за шкалою FA/PR
  12. Детальна класифікація монет за шкалою Шелдона

Вартість монет в першу чергу залежить від ступеня їх збереженості. Для того щоб точно оцінити стан монет була прийнята спеціальна класифікація, яка складається з шкали, в якій детально описані всі ознаки зовнішнього вигляду і стану монет. Чим більше число деталей на монеті можна розрізнити, тим більше цінується монета і тим більше її вартість. Навіть невелика ступінь зносу може істотно знизити цінність примірника, як для колекціонерів, так і для нумізматів.

Основні параметри визначення стану монет

Кожен колекціонер хоче мати справжній витвір мистецтва – чудово збереглися монети, на яких будуть чітко промальовані як зображення, так і написи. Також дані характеристики важливі для нумізматів, які набувають монети для їх подальшої реалізації з великою для себе прибутком. Кінцева вартість кожного примірника буде залежати не тільки від його раритетності, нумізматичної цінності або ціни дорогоцінного металу, але і від зовнішнього вигляду.

Даний параметр залежить від:

  • Блиску і світловідбивною здібності. Чим менше монета була в обігу, тим краще її стан, незалежно від її віку.
  • Року карбування. Ціна двох примірників, випущених в один і той же час, але з різним ступенем зносу, може суттєво відрізнятися.
  • Матеріалу. Золоті і срібні монети більше схильні до зносу.
  • Рельєфу і контурів виконаних символів. Кожна монета, яка була в обігу, може мати такі ушкодження як, відколи, зарубки, потертості, які спотворюють контури монети.
  • Читабельності написів. Наявність потертостей і деяка згладженість на рельєфних зображеннях вважається задовільним станом монети, але якщо вони практично однакові, то вартість примірника буде невеликий, навіть якщо він випускався маленьким тиражем.

В даний час оцінка стану монет здійснюється за міжнародною системою (шкалою У. Шелдона), яка була створена ним у 1949 році. У цьому випадку враховуються головні параметри, на підставі яких визначають стан монет та їх вартість.

Перевагою даної системи є наявність великої кількості позначень, які дають можливість максимально точно проводити оцінку стану монет. Це найбільш проста і ефективна система оцінки, яка сьогодні використовується більшістю фахівців у галузі колекціонування та нумізматики. Шкала має 70 позицій, де найвищий бал означає, що монета має бездоганний зовнішній вигляд, а найнижчий – монета має сильні дефекти.

Класифікація монет за якістю виготовлення

  • PF (Proof) – найвища якість карбування досягається за рахунок того, що монети частково виготовляються вручну. Зразки в якості Пруф мають ідеально гладку поверхню і стилістично складний малюнок. В основному це пам'ятні монети, які випускаються мінімальним тиражем і продаються в спеціальних закритих контейнерах, які забезпечують їм високу ступінь збереженості. Навіть відбиток пальців істотно знижує вартість такого примірника.
  • UNC – бездоганне стан зразків досягається за рахунок того, що монети карбують з поліпшеною технології. Якщо монета не була в обороті, і на її поверхні немає помітних пошкоджень, то вона зазначається абревіатурою BU (Brilliant Uncirculated).

Раритетні зразки володіють деякою ступенем зносу, тому оцінка стану монет в цьому випадку здійснюється за міжнародною системою градації з аббревиатурными скороченнями, які мають детальну розшифровку. Для класифікації фахівці використовують шість основних абревіатур: G, VG, F, VF, XF, UNC і чотири додаткових: PR, FA, AG, AU. Потім їм присвоюють цифри, які відповідають шкалі Шелдона.

оцінка монет по У. Шелдон

1. Uncirculated – за шкалою MS (mint state) 60-70 – стан чудовий

Це монети, які не були у користуванні і мають гарний матовий блиск. На зразку можуть бути мінімальні технічні пошкодження. Вони не входять в обіг, так як відразу після виготовлення їх поміщають в «слабкі», які захищають їх від окислення на довгі роки і зберігають ідеальний вигляд.

2. About Uncirculated – за шкалою AU 50, 53, 55, 58 – стан майже чудову

Компанії, які займаються атестацією, зазначають ступінь зносу на сертифікатах, які знаходяться на слабах. Абревіатура AU означає, що монета має практично бездоганне стан з незначним зносом. На таких примірниках можуть бути потертості, деякі дефекти виготовлення, а також частково відсутній малюнок з-за непрочекана.

3. Extremely Fine – за шкалою XF, 40, 45 – стан відмінний

На монетах немає блиску, а на рельєфі є мінімальні потертості, так як вони деякий час ходили в обігу. Для оцінки стану монет по XF, на примірнику повинно бути видно 90 відсотків поверхні.

4. Very Fine – за шкалою VF 20, 25, 30, 35 – стан зразків дуже гарне

Дані параметри означають, що зразки мають відмінний зовнішній вигляд, навіть якщо вони були в обігу. Зазвичай поверхню монети не має характерного для неї блиску, а також не можуть бути помітні потертості. Якість зображень відповідає 75 відсоткам.

5. Fine – за шкалою F 12, 15 – добрий стан зразків

Для того щоб зразок отримав дану оцінку, зображення на ньому повинні бути видні не менш ніж на 50 відсотків. На монеті можуть бути відколи й подряпини. Найдрібніші елементи малюнка можуть переглядатися тільки фрагментами, але написи не повинні втратити різкість.

6. Very Good – за шкалою VG 8, 10 – стан задовільний

Зразки даної класифікації мають істотні пошкодження. На них можуть бути потертості, подряпини та сколи, а також зображення може переглядатися тільки на 20-25 відсотків. Рельєф практично повністю стертий, тому проглядаються тільки великі елементи і буртик.

7. Good – за шкалою G 4, 6 – стан слабкий

Дана класифікація вказує на те, що монета погано збереглася і на ній практично неможливо побачити елементи, які вказують на характеристики зразка. Такі примірники не мають цінності для нумізматів, а їх ціна залежить від вартості дорогоцінного металу.

8. About Good – за шкалою AG – стан майже задовільний

Так як зразок сильно пошкоджений, то розглянути зображення та інші елементи практично неможливо. Такі монети не мають цінності для нумізматів і колекціонерів.

9. Fair/Poor – за шкалою FA/PR – стан незадовільний

Монети мають нерівну поверхню, а зображення стерті або пошкоджені, тому примірник неможливо ідентифікувати.

Детальна класифікація монет за шкалою Шелдона

Таку систему використовують професіонали і працівники музеїв, а також при герметизації монет в слабах (спеціальних контейнерах). MS60 – MS70. Монети були в обігу і не мають пошкоджень. Градація здійснюється в залежності від дефектів при виготовленні і практично не залежить від їх зберігання.

    • MS70. Бездоганні зразки без шлюбу, які не були в обігу. Мають 99% видимості рельєфу. Сліди штемпельної шліфування не погіршують стан. Не мають оксидами, забоїнами і подряпинами. Мідні раритетні монети можуть мати мінімальну патину.
    • MS69. При ретельному огляді можуть бути помітні мінімальні сліди зберігання або несуттєвий виробничий брак. Раритетні зразки з міді можуть володіти невеликий патиною або плямами.
    • MS68. Дефекти виготовлення можна побачити без спеціального обладнання, а також невеликі подряпини. Мідні старовинні зразки можуть мати нерівну патину і невеликі плями.
    • MS67. Зразки можуть мати невелику і можливо нерівну патину зі слабко вираженими плямами, крізь які видно рівномірний характерний блиск. Можуть бути мінімальні дефекти або подряпини на основі монети, а також практично непомітні подряпини на зображенні.
    • MS66. Є видимий виробничий шлюб по краях зразка або в центральній частині. Також з краю можуть бути присутнім невеличкі подряпини. Відсутні сліди чистки і добре видно блиск.
    • MS65. Заводський блиск не чіткий і прихований патиною. Можуть бути присутнім невеличкі плями на монетах з міді, а також ледь помітні подряпини або дефекти карбування.
    • MS64. По краях зразка можуть бути видимі карбовані дефекти або невеликі в центрі. Великі зразки можуть мати істотні пошкодження або подряпини в центрі. На мідних примірниках можуть бути великі плями або безліч дрібних. Мають неідеальний прочекан (близько 90 відсотків), а блиск неповний.
    • MS63. Зразки можуть мати один виражений виробничий дефект або слід зберігання. Інші пошкодження не видно.
    • MS62. Екземпляри можуть мати кілька виражених подряпин або велика кількість, але практично неразличимых. Якщо присутні інші дефекти, то прочекан повноцінний, а якщо вони відсутні, то прочекан частковий. Монети мають частковий блиск.
    • MS61. Велика кількість подряпин або суттєвий брак карбування. Якщо є кілька видимих подряпин, дрібних бути не може. У центрі також не повинні бути присутніми великі пошкодження.
    • MS60. Зразки мають видимі сліди зберігання, але не мають пошкоджень обігу. Старовинні екземпляри можуть мати патину або плямочки, а також видимий брак виробництва.
    • AU50-AU58. Зразки недовго були в обігу, і не мають суттєвих пошкоджень. Можуть бути присутніми потемніння в деяких місцях, патина і невеликі цятки.
    • AU58. Монети мають ідеальний вигляд після процесу чищення, а також практично непомітний знос зображення. Блиск збережений повністю або частково. Сильних пошкоджень бути не може.
    • AU50 – 55. На зразках частково збережений заводський блиск і може бути кілька подряпин. Зображення може мати невелику ступінь зносу.
    • EF40 – EF45. Монети практично не володіють фабричним блиском, але мають гарний зовнішній вигляд. Можуть мати одну велику подряпину (скол) або безліч дрібних. Виступаючі частини зображення або написів частково зношені, але в цілому їх добре видно.
    • VF20 – VF35. Зразки довго ходили в обігу, але не мають великих пошкоджень і металевих окислення. Написи і малюнки можуть бути трохи стерті, а заводський блиск відсутній.
    • VF12 – VF15. Зразки мають істотні пошкодження, але вони не спотворюють зовнішній вигляд. Такі зразки можуть бути сильно окислені або пошкоджені після їх чищення.
    • VG7-VG10. Центр зразка стертий, а рельєф збережено не повністю. Можуть бути присутні глибокі подряпини або поглиблення. Тільки рідкісні екземпляри представляють цінність для колекціонерів.
    • G4-G6. Малюнки і написи стерті, залишилися тільки їх контури. Можуть бути присутні сильні пошкодження.
    • AG3. Без обладнання монету можна ідентифікувати, так як від зображень і написів залишилися тільки ледь помітні обриси.
    • F02. Тільки професійна експертна оцінка стану монет і допомогу каталогів допоможе ідентифікувати зразок.
    • P01. Монету неможливо ідентифікувати або вона має отвір. Навіть бездоганні зразки відносяться до даної класифікації, але вони можуть представляти інтерес для колекціонерів.
Leave a Comment
Leave a Reply
Please login to post a comment.

Menu

    Каталог монет

    Оцінити/Продати

    Подзвонити/Контакти

    Дзвінки безкоштовні

    0 800 33 1912

    Тільки для України!

    @skupkamonet_net

    Наші контакти

    Каталог и поиск

    SkupkaMonet.com.ua